Symposium 2023

Terugblik: landelijk symposium Werkplaatsen Sociaal Domein 2023

Ruim baan voor sociale kwaliteit

Het jaarlijkse symposium van de Werkplaatsen Sociaal Domein stond dit jaar in het teken van domeinoverstijgend samenwerken. Welke betekenis kunnen wij hebben als we als mens, als professional, als gemeente, maatschappelijke organisatie of beroepsopleiding, en niet te vergeten als werkplaatsen, elkaar meer opzoeken? Duidelijk is dat we over grenzen van domeinen heen moeten stappen om bestaanszekerheid, gelijke kansen en gezondheid van mensen in kwetsbare situaties te bevorderen.

Voorzitter van de associatie Werkplaatsen Sociaal Domein, Krijn van Beek, opent het landelijk symposium op 1 juni in het Academiehuis te Zwolle. Op deze dag staan de vier Werkplaatsen uit het noorden en oosten van het land centraal. Wat is een werkplaats volgens hun? 'Een plaats waar gewerkt wordt door een groep mensen met verschillende beroepen, zoals onderzoekers, leerkrachten en ambtenaren, die samenwerken om nog beter aan te sluiten bij mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, zodat zij beter aan kunnen sluiten bij de samenleving.' Over de toekomst vertellen zij: 'Wat we over vier jaar bereikt willen hebben? Er valt nog veel te leren over echt luisteren naar de inwoner en diens behoeften centraal stellen. We willen de systemen aanpassen aan de leefwereld, in plaats van andersom.'

Vossenjacht

Het middagprogramma, bestaande uit een informatiemarkt en vossenjacht, werd goed ontvangen door de bezoekers. Op de markt was er ruimte voor iedere Werkplaats om lopende en afgeronde projecten tentoon te stellen. Tijdens de vossenjacht maakte men nader kennis met de projecten uit het noorden en oosten van het land. Benieuwd naar deze projecten? Bekijk de kaart hier.

Aftermovie

Bekijk de sfeerimpressie in de video hieronder.

Bekijk hier de Powerpoint van spreker Bas Leerink over Grenzeloos samenwerken.