Gesprek

Gesprekstool: de waarde van welzijn

Het perspectief van de persoon centraal zetten is belangrijk in de praktijk, maar ook in beleid. Maar hoe doe je dat op een goede manier? Hoe voer je een gesprek waarin personen zelf thema’s kiezen? Vanuit de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen zijn de gesprekskaarten Waarde van Welzijn ontwikkeld. De HAN en welzijnsorganisatie Bindkracht10 hebben meerdere jaren aan deze gesprekstool gewerkt, die gebaseerd is op de capability benadering.

De gesprekskaarten vertrekken vanuit dat wat iemand waardevol vindt. Ze richten zich dus niet op problemen of een hulpvraag, maar nodigen uit om de wensen en mogelijkheden van de gesprekspartner zo breed mogelijk te verkennen, vanuit de taal die diegene daar zelf aan geeft. Vervolgens geeft de gesprekspartner aan wat belemmeringen of stimulansen zijn om dat wat iemand waardevol vindt daadwerkelijk te realiseren. Daarop kunnen verschillende factoren van invloed zijn, zoals tijd, motivatie, maar ook de mening van anderen, regels of voorzieningen. Via de gesprekskaarten Waarde van Welzijn krijgt de gesprekspartner inzicht in:

  • Mogelijkheden (capabilities) die hij/zij waardevol vindt (in het leven) en wensen die hij/zij daarin heeft;
  • De samenhang tussen zijn/haar wensen en mogelijkheden;
  • Omstandigheden die zijn/haar wensen en mogelijkheden beïnvloeden.

Dit inzicht is waardevol op zichzelf, maar kan ook helpen om keuzes te maken in ontwikkelpunten, vragen of ondersteuningsbehoefte. De gesprekskaarten Waarde van Welzijn zijn het resultaat van zeker 8 jaar uittesten, door ontwikkelen en valideren, zowel in onderzoek als de praktijk van het welzijnswerk. De kaarten zijn gebaseerd op de capability benadering. De gesprekskaarten worden al op verschillende plekken ingezet, zoals bij de aanpak Welzijn op Recept door Bindkracht10 en organisatie Hope XXL zet ze in voor maatschappelijke diensttijd van jongeren. In de gemeente Beuningen waren de gesprekskaarten onderdeel van een interdisciplinair actie leerprogramma. Hogeschool In Holland heeft een Oekraïense vertaling gemaakt van de gesprekskaarten en zet ze in bij onderzoek naar Oekraïense vluchtelingen.

Heb je interesse om de gesprekskaarten in te zetten? We adviseren om ze altijd eerst zelf uit te testen. Het is ook mogelijk om een workshop aan te vragen en binnenkort volgt nog een kennisclip. Voor meer informatie kun je contact opnemen met: annica.brummel@han.nl.