Whitepaper over actieonderzoek versus ontwerpgericht onderzoek
Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen actieonderzoek en ontwerpgericht onderzoek? En hoe kunnen ze ingezet worden in het streven naar toekomstbestendige ondersteuning van thuiswonende ouderen? Die vragen staan centraal in een zojuist verschenen whitepaper van Karin Slegers & Jerôme van Dongen van de Werkplaats sociaal domein Zuyd.
De ondersteuning van thuiswonende ouderen staat voor grote uitdagingen. Hoe zorgen we ervoor dat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen, sociale verbondenheid ervaren en toegang hebben tot passende zorg en ondersteuning? Hoe integreren we formele en informele zorg, en welke rol kan technologie spelen in zorg op afstand? Dergelijke vraagstukken vragen om onderzoek dat niet alleen kennis oplevert, maar ook direct bijdraagt aan praktische oplossingen.
Twee methoden
Twee praktijkgerichte onderzoeksmethoden die hierin een belangrijke rol kunnen spelen, zijn actieonderzoek en ontwerpgericht onderzoek. Beide benaderingen stimuleren innovatie in de ouderenzorg, maar op verschillende manieren. Actieonderzoek brengt bijvoorbeeld ouderen, mantelzorgers en professionals samen om kritisch te reflecteren op bestaande praktijken en verbeteringen door te voeren in de dagelijkse zorg. Ontwerpgericht onderzoek richt zich juist op het ontwikkelen en testen van nieuwe oplossingen, zoals zorgconcepten of technologische toepassingen, die bijdragen aan duurzame oplossingen.
In een zojuist verschenen whitepaper van de Werkplaats sociaal domein Zuyd verkennen Karin Slegers & Jerôme van Dongen de overeenkomsten en verschillen tussen deze benaderingen en laten ze zien hoe ze ingezet kunnen worden in het streven naar toekomstbestendige ondersteuning van thuiswonende ouderen.