Werk jij outreachend? Doe dan mee aan deze enquête!
Outreachend werken is aan een opmars bezig. Met outreachend werken bedoelen wij dat je je eigen organisatiegebouw uitgaat, actief mensen opzoekt in hun leefomgeving en hen daar ondersteuning biedt. Dat kan op straat, in het buurthuis, de gevangenis of bij iemand thuis. Onder deze algemene beschrijving zitten veel verschillende vormen. Welke zijn dat? Wat doe je dan als sociaal professional, waar loop je tegenaan en waar liggen kansen voor verdere ontwikkeling? Movisie, perMens en Fontys Hogeschool onderzoeken dit om sociaal professionals beter te kunnen ondersteunen. Help ons daarbij en vul deze enquête in 10 minuten in.
De opmars van het Outreachend werken
Steeds meer sociaal professionals werken outreachend en de vraag naar outreachend werken neemt toe. Dit blijkt o.a. uit de eerste resultaten van De Grote Raadpleging van het Sociaal Werk 2024 van Movisie die begin komend jaar worden gepresenteerd. Maar het outreachend werk bestaat niet, al wordt daar er regelmatig wel zo over gesproken.
Allerlei varianten
Outreachend werkers zijn er in allerlei varianten. Opbouwwerkers, jongerenwerkers en straathoekwerkers werken outreachend. Maar dat doen woonconsulenten en professionals in een FACT-team ook. Welke verschillende soorten zijn er eigenlijk allemaal, en waarin zitten de verschillen maar ook de overeenkomsten?
Onderzoek
Ook in Vlaanderen speelt dit vraagstuk. Om hierover meer inzicht te krijgen is daarvoor door EQUALITY Research Collective van de Hogeschool Gent een vragenlijst onder outreachend werkers gehouden. Wij herhalen dit onderzoek nu in Nederland.
De resultaten van ons onderzoek worden in gespreksrondes met de praktijk verder geduid. Het doel is te komen tot een typologie, die werkers helpt bij verantwoording van hun werk en verdere doorontwikkeling van hun werk. En die beleidsmakers inzicht biedt in wat zij (kunnen) vragen als er meer outreachend werk nodig is.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door: Movisie, perMens en de Werkplaats Sociaal Domein van het lectoraat sociale veerkracht van Fontys Hogeschool. De resultaten worden na afloop van het onderzoek door deze organisaties verspreid.
Het invullen van de enquête kost je 10 minuten en kan tot 15 januari 2025.
Stuur dit gerust ook naar collega’s die outreachend werken.
Hartelijk dank!
Mariël van Pelt, lector sociale veerkracht Fontys Hogeschool/senior medewerker bij Movisie
Evelien Nijland, programmamanager onderzoek en ontwikkeling perMens