Kinderarmoede

Kinderarmoede bestaat niet

Uit talloze onderzoeken blijkt dat opgroeien in armoede grote gevolgen kan hebben. De kansen om uit die armoede te komen zijn dan een stuk kleiner. Op talloze plekken in het land - ook in Enschede - leidt het tot zogenaamde ‘generationele’, of overerfbare armoede. Het blijkt een spiraal die moeilijk te doorbreken is. 1Twente en Saxion organiseerden een symposium.

In de voorbereiding is overwogen om dat symposium de titel ‘Kinderarmoede bestaat niet’ mee te geven. De reden: armoede onder kinderen is nooit iets dat alleen kinderen aangaat. Het is veel complexer. Ouders hebben (te) weinig middelen van bestaan, maar ook de geboden hulp is onvoldoende om armoede te doorbreken. Je bent er niet met kindpakketten en ondersteuning op school alleen. Kinderarmoede is een probleem van heel het systeem, van de hele samenleving.

Kansenkaart.nl

Bastian Ravesteijn, assistent professor en onderzoeker aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit, publiceerde vorig jaar de resultaten van een uitgebreid data-onderzoek onder dertigers die opgroeiden in gezinnen met een laag inkomen. Een van de opmerkelijkste conclusies uit dat onderzoek was dat de dertigers die opgroeiden in achterstandswijken nu, eenmaal volwassen, soms wel tienduizenden euro’s per jaar minder verdienen dan de dertigers uit gezinnen uit sociaal-economisch sterkere wijken.

Lees het volledige artikel op de website van 1Twente.