Het eBook ‘Uit het doolhof, leren van sociale teams in Noord-Holland’ plaatst de ontwikkeling van sociale teams in een breed en realistisch perspectief.

Kenniskring Sociale Teams Noord-Holland

Het Kenniscentrum Wmo en Wonen ontwikkelde dit eBook met medewerking van de Wmo-werkplaats Noord-Holland en het lectoraat Maatschappelijk Werk Hogeschool Inholland. Dit deden zij in opdracht van en samen met 9 van de 16 gemeenten die deelnemen aan de Kenniskring Sociale Teams Noord-Holland. De Kenniskring wordt mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland vanuit de Regionale Sociale Agenda. Zestien gemeenten doen in 2015 mee met het vervolg.

Een spannend kijkje in de keuken

Het eBook geeft zicht op de ontwikkeling en positionering van sociale teams in Noord-Holland. Aan bod komen thema’s zoals behoud van kwaliteit van zorg en ondersteuning voor ouderen en mensen met psychiatrische problemen, de herinrichting van de zorg voor de jeugd en het opbouwen van de veerkracht van de buurt. Maar ook de samenstelling, aansturing en werkwijze van de teams en toekomstdromen. Coördinator van de Kenniskring en bedenker van het eBook, Carla Kolner (DSP-groep) vertelt: 'Het eBook is een momentopname en beschrijft de complexe zoektocht van beleid naar praktijk. Dit is vrij uniek. Meestal krijg je alleen het eindresultaat te zien, dus wat je op je bord krijgt. Dit eBook geeft juist een kijkje in de keuken. Dat is spannend en ook leerzaam.’

Lees verder op de website van het kenniscentrum Wmo en Wonen Noord-Holland.

 

Vorm, inhoud en relaties

De Werkplaatsen hebben drie kenmerkende krachtlijnen: vorm, inhoud, en relaties. Het samenspel tussen deze drie is cruciaal.

Dossier op Sociale Vraagstukken

Wat te doen tegen eenzaamheid? Hoe kan de zelfredzaamheid van jongeren met een beperking worden verbeterd? Wat spelen sociaal werkers nu eigenlijk klaar? De Werkplaatsen Sociaal Domein doen onderzoek naar zulke vragen, midden in de praktijk, met vaak onorthodoxe methoden, en waar beleidsmakers en uitvoerders wat aan hebben. In een dossier over de Werkplaatsen publiceert Sociale Vraagstukken met regelmaat artikelen over opvallende en kenmerkende voorbeelden uit recent onderzoek. 

Nieuwsbrief