Fotos van Jacomijn Hofstra

Jacomijn Hofstra geïnstalleerd als lector Rehabilitatie

Donderdagmiddag 20 maart werd Jacomijn Hofstra geïnstalleerd als lector Rehabilitatie. 'Je onderdeel voelen van de samenleving en mee kunnen doen in die samenleving is cruciaal voor een fijn leven.'

De Marie KamphuisBorg was het toneel van de installatie van Jacomijn Hofstra, lector Rehabilitatie bij de Academie voor Sociale Studies en het Centre of Expertise Healthy Ageing. De zaal zat afgeladen vol met familie, vrienden, collega’s, oud-collega’s, studenten en partners. Zelden waren er zóveel mensen bij een installatie.

Meedoen in de samenleving: makkelijker gezegd dan gedaan?’

Jacomijn opende met een prachtig welkomstwoord. Zij is al 17 jaar ‘bewoner’ van de Marie KamphuisBorg. Heel bijzonder dat ook de installatie op deze locatie is. Dan start de interactieve sessie ‘Meedoen in de samenleving: makkelijker gezegd dan gedaan?’ Op geheel eigen wijze nam Maarten Koekkoek, hogeschooldocent Toegepaste Psychologie, in drie delen de thema’s van het lectoraat door: ervaringsdeskundigheid en begeleid leren.

Eerst de verhalen van Angela en Anneke, die beiden op een moment in hun schoolloopbaan vastliepen. Met behulp van Begeleid Leren konden ze weer student zijn, vonden het plezier in studeren terug én zijn ze afgestudeerd. Wat maakte het dat het succesvol was? Beiden geven aan reëel leren plannen, maatwerk, behoud van autonomie, het geven van vertrouwen in je kunnen en het persoonlijke contact met het lectoraat. Anneke vertelt dat ze nu zelf coach is bij Peer2Peer Student Support van het lectoraat. Prachtig.

Vervolgens liet Maarten de aanwezigen, haast op het ritme van de Snollebollekes van links naar rechts, van helemaal mee eens naar helemaal mee oneens, reageren op een aantal stellingen. Stellingen als ‘Een onderwijsinstelling moet zich richten op onderwijs en niet op de privéproblemen van studenten’, ‘Je moet op school/werk zeggen dat je (psychische) problemen hebt’ en ‘Cliënten hebben niks aan de persoonlijke verhalen van hun hulpverleners’ leverden een levendige mix aan reacties op.

Tot slot werd het thema Ervaringsdeskundigheid behandeld in een prachtig, indrukwekkend én zeer persoonlijk verhaal van Marcel Niezen, docent-onderzoeker bij het lectoraat: ‘je professionele identiteit raakt verweven met je persoonlijke identiteit of andersom’. Het gaf eens te meer aan hoe waardevol de inzet van ervaringsdeskundigen is.  

De interactie met de zaal, onder de bezielende leiding van Maarten, was prachtig en had nog best even door kunnen gaan. 

 
Tekst: Heleen Abrahamse
Foto's: Jurre Hofstra