Preventie schulden hand geld

Het voorkomen van schulden bij jongeren

Hoe voorkom je schulden bij jongeren? Hoe ga je om met studiefinanciering en de belasting? Dit soort vragen stonden centraal bij de bijeenkomst ‘Preventie van schulden en financiële weerbaarheid van jongeren en hun ouders’. 

Het project PRIO (preventie van armoede) van het lectoraat Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg van hogeschool Windesheim organiseerde deze bijeenkomst op 17 november 2022 samen met de Alliantie Kinderarmoede Almere. De ervaringen van ervaringsdeskundige Mustapha stonden centraal, er werden bevindingen uit onderzoek gepresenteerd en verschillende stellingen besproken.  

Maatschappelijke opdracht

Meer dan 40 uitvoerende partijen, beleidsmakers en studenten namen deel. Het actieonderzoek laat zien dat preventie ontzettend belangrijk is om schulden te voorkomen en dat dit niet een individuele taak is maar een maatschappelijke opdracht. Jeanet van de Korput (senior onderzoeker bij Windesheim) belichtte het thema vanuit verschillende invalhoeken. 

Vergroten weerbaarheid en kennis

Schulden worden vaak overgedragen van generatie op generatie. Het is belangrijk dat de gemeente helpt deze overdracht te doorbreken. Jongeren geven aan dat ze op een eerder moment informatie hadden willen krijgen. Uit het onderzoek blijkt dat er veel aandacht uitgaat naar jongeren en volwassenen die al diep in de schulden zitten. Maar er zou meer aandacht moeten komen voor het vergroten van financiële weerbaarheid en kennis onder jongeren. De deelnemers dachten na over 10 stellingen zoals: wel of niet ‘after pay’ terwijl er betalingen open staan? En wat kan je zelf doen om financiële weerbaarheid van jongeren te vergroten? 

Geldchecker

Wethouder van Almere Roelie Bosch overhandigde de nieuw ontwikkelde Geldchecker aan ervaringsdeskundige Mustapha. De Geldchecker is een informatieve krant die is ontwikkeld door de gemeente Almere in samenwerking met jongeren en het Nibud. Hierin worden alle financiële onderwerpen besproken waar je als jongere aan moet denken als je 18 wordt. Studenten die hierin geïnteresseerd zijn kunnen deze opvragen bij Martine de Kleijn: mdkleijn@almere.nl.

Het vervolg op het actieleeronderzoek is een nieuw traject met docenten en budgetcoaches op scholen. Heb je interesse om hieraan deel te nemen, stuur dan een bericht aan j.vande.korput@windesheim.nl