Kinderarmoede

Handreiking ‘Omgaan met kinderarmoede in het sociaal domein’ gelanceerd

In Nederland groeit 1 op de 13 kinderen op in armoede. Professionals in het sociaal domein spelen een belangrijke rol in de bestrijding van kinderarmoede. Daarom is in opdracht van onder andere het ministerie van SZW en Divosa de handreiking ‘Omgaan met kinderarmoede in het sociaal domein’ ontwikkeld. Op dinsdag 22 juni is de handreiking ‘officieel’ gelanceerd. De themawerkgroep Armoede van de Werkplaatsen Sociaal Domein leverde input voor deze handreiking.

In de handreiking ‘Omgaan met kinderarmoede in het sociaal domein’ beschrijven lectoren Mariëtte Lusse (Hogeschool Rotterdam) en Annelies Kassenberg (Hanzehogeschool Groningen) voor professionals in het sociaal domein concrete werkwijzen voor het omgaan met kinderarmoede. Zij brachten die in kaart met professionals, onderzoekers en ervaringswerkers. In de handreiking komen verschillende denk- en werklijnen uit het sociaal domein samen. Dat maakt de handreiking Omgaan met kinderarmoede in het sociaal domein een zeer praktisch toepasbaar document, klaar om te gebruiken voor professionals.

Aan de slag

Die professionals werken met gezinnen in armoede en/of met geldzorgen: van schuldhulpverleners tot gezinscoaches en van klantmanagers werk en inkomen tot jongerenwerkers. Maar ook uit het onderwijs en allerlei andere sectoren en plekken die raken aan het sociaal domein klinkt het voornemen om met de handreiking aan de slag te gaan.

Belangrijke boodschappen 

Wie de handreiking openslaat, krijgt meteen twee belangrijke boodschappen mee. Demissionair minister van Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SZW) Wouter Koolmees en Romy Groot (als ervaringsdeskundige bekend van de SIRE-campagne ‘Laten we het daar eens over hebben’) schreven beiden een voorwoord bij de handreiking.

Iets delen?

Vragen, opmerkingen of iets anders delen over de gemeentelijke aanpak kinderarmoede in het algemeen of de handreiking in het bijzonder? Mail dan naar Kim Houben (projectleider gemeentelijke aanpak kinderarmoede bij Divosa) via khouben@divosa.nl. Kijk voor meer informatie over de gemeentelijke aanpak kinderarmoede op divosa.nl/kinderarmoede.

Mariëtte Lusse (Hogeschool Rotterdam) en Annelies Kassenberg (Hanzehogeschool Groningen) maakten in 2020 al de handreiking Omgaan met armoede in het onderwijs.