Een senior stel zit aan een tafel en drinkt koffie

Wat ouderen ons kunnen leren: de kracht van ervaringskennis

In de Werkplaatsen Sociaal Domein wordt er mét ouderen gewerkt aan ouderenprojecten. Wat is de meerwaarde van het ervaringsperspectief? Hoe worden ouderen betrokken als initiatiefnemer, (co-)onderzoeker, deelnemer? In een themabijeenkomst op donderdag 24 april 2025 staan we bij deze en andere vragen stil.

Op allerlei manieren werken Werkplaatsen Sociaal Domein in en aan ouderenprojecten; bijvoorbeeld als het gaat om ontmoetingsplekken voor mensen met dementie, technologie die eraan bijdraagt dat mensen langer thuis kunnen wonen en projecten rondom community care. Rode draad hierbij is dat ouderen zélf betrokken zijn en dat hun inbreng bepalend is voor de opzet en uitkomst van het project. Hoe doe je dat op de goede manier? Hoe kan je de ervaringen van ouderen benutten? Op de themabijeenkomst gaan we samen met de volgende (en andere) vragen aan de slag: 

  • Hoe geef je vorm aan deze betrokkenheid en samenwerking, bijvoorbeeld ouderen als co-creator of co-onderzoeker? 
  • Hoe laat je ervaringen en kennis van ouderen tot hun recht komen? 
  • Wat is de kracht van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid? Op welke manier draagt ervaringskennis bij aan wetenschappelijke kennis en praktijkkennis?  
  • Kunnen we van ervaringsdeskundigheid spreken als het gaat om ouderen?  

Anders spreken over ouder worden 

Deze themabijeenkomst start met een inspirerende inleiding van dr. Suzanne Biewinga (1954). Zij zal spreken over ‘Anders spreken over ouder worden’. De vraag naar betekenisvol ouder worden is niet nieuw, maar in de eenentwintigste eeuw volstaan traditionele antwoorden niet langer. Gangbare verhalen kloppen niet: ouder worden is niet ‘jong blijven’, en betekent evenmin alleen maar verlies. Maar wat is het dan wel?  Aan de hand van klassieke en hedendaagse denkers ontwikkelde Suzanne in dialoog met ouderen een nieuwe manier van denken en spreken over het late leven. In haar filosofiewerkplaats voerde zij 92 groepsgesprekken, waarin ervaringen, inzichten en verlangens van ouderen centraal stonden. Suzanne deelt nieuwe inzichten over wat waar, goed en mooi is aan ouder worden – en wat niet. Suzanne promoveerde begin van dit jaar als zeventigjarige aan de Universiteit van Amsterdam op haar onderzoek naar een nieuwe filosofie van ouder worden als ervaring. Eerder was ze onder andere lange tijd werkzaam als ondersteuner van patiëntenorganisaties en als coördinator van een hospice. Na haar werkende bestaan studeerde zij filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en zette ze haar filosofiewerkplaats op. 

We gaan tijdens de themabijeenkomsten met elkaar aan de slag in workshops en interactieve sessies. Ook zullen er posterpresentaties worden gehouden en denken we na over verduurzaming en borging van inzichten die uit (ouderen)projecten komen. Deelnemers worden van harte uitgenodigd hun (leer)vragen en uitdagingen in te brengen en zo bij te dragen aan het verstevigen van de waarde van ouderen in én voor de samenleving. 

Workshops en posterpresentaties 

Er zullen diverse workshops worden gegeven door o.a. vertegenwoordigers van Werkplaatsen Sociaal Domein. Dit wordt later verder ingevuld en op deze pagina aangevuld.  

Praktische informatie
Datum: Donderdag 24 april 2025
Tijd: 10.30 - 15.00 uur 
Locatie: Aristo Lunetten, Utrecht 
Kosten: Gratis toegang

Voor wie

Deze bijeenkomst is voor ouderen, inwoners, beleidsmakers; bestuurders, managers en professionals uit zorg en welzijn (w.o. social work, casemanagers, ouderenconsulenten, activiteitenbegeleiders); onderzoekers; onderwijsdirecteuren; opleiders; vrijwilligers, initiatiefnemers en actieve inwoners.