ouderen zitten op bankje buiten

Themabijeenkomst Community Building: meer en beter

Graag nodigen we u uit om op donderdag 16 januari 2025 mee te denken in de themabijeenkomst van de Werkplaatsen Sociaal Domein ‘Community Building: meer en beter’.

In de Werkplaatsen Sociaal Domein wordt op allerlei manieren aan community building gewerkt: er worden nieuwe werkwijzen ontwikkeld, nieuwe manieren gezocht om de meerwaarde en impact van community building zichtbaar te maken en er ontstaan nieuwe inzichten over het belang van goed functionerende communities voor de samenleving. In deze projecten gaat het om ontmoetingen en het creëren van nieuwe relaties: voor, door en tussen ouderen. Soms in het kader van samen sporten en bewegen, soms omdat een kwetsbaarheid het leven is binnengekomen of omdat sociale contacten bijdragen aan gezondheid en welbevinden
 
Vanuit de Werkplaatsen Sociaal Domein wordt gekeken naar verankering in uitvoeringspraktijk, in opleidingen en in beleid. Een weerbarstig vraagstuk. Te vaak blijft een project lokaal of stopt het gewoon als de pilot voorbij is. Dat willen we anders. Daarom beleggen we deze bijeenkomst en we hopen dat jij komt om mee te denken en bij te dragen aan nieuwe antwoorden om nieuwe strategie te ontwikkelen voor nóg meer succesvolle vormen van community building. 

In deze themabijeenkomst focussen we ons op een aantal specifieke projecten vanuit de Werkplaatsen. Maar de vraag die we stellen is groter: hoe kunnen we dit structureel maken, hoe kunnen we dit op andere plaatsen kopiëren, successen versterken? 

Programma 

Community building draait om het creëren van verbondenheid en mensen met elkaar verbinden, zodat ze dingen samen kunnen doen, die betekenis geven aan hun leven. Daarom gaan we samen aan de slag deze dag! Wat kun je verwachten? Op het programma staan: 

  • Sociale Infrastructuur als voorwaarde voor community building’ door Annica Brummel (Senior onderzoeker Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit | HAN University of Applied Science) en Lex Veldboer (Lector Stedelijk Sociaal Werk, Hogeschool van Amsterdam). Zij trappen af met de laatste inzichten op het brede terrein van community building;
  • Een inspirerende keynote van Huub Purmer (Communitybuilder, education innovator and researcher Hogeschool Inholland) met een model om te werken aan community building;
  • Twee workshoprondes met keuze uit verschillende workshops (zie onder);
  • Ruimte voor uitwisselen van aanpak en kennis in workshops, maar ook via posterpresentaties;
  • Deep diving: we gaan aan de slag met het versterken en overdraagbaar maken van jouw aanpak of vraagstuk. We denken met vertegenwoordigers uit beleid, praktijk en onderwijs na over de doorwerking van deze projecten: wat gaan we morgen meer en beter doen? 

Workshops

  • Ontmoeting en zingeving. Voel je uitgenodigd om elkaar écht te ontmoeten en op een diepere laag kennis te maken met elkaar en verhalen te delen. Deze workshop maken we met elkaar; vanuit de verbinding die we met elkaar maken verkennen we graag het thema ‘zingeving en vrijwillig actief zijn’: Wat motiveert ons? Wat geeft betekenis? En hoe kunnen we elkaar hierin versterken? Een inspirerende sessie die zowel persoonlijke inzichten als gezamenlijke inspiratie biedt! – begeleid door Lieke de Kok (Werkplaats ZHZ, Hogeschool Inholland) en Wilco Kruijswijk (Ministerie van Geluk, Welbevinden en Plezier).
  • Het Community Activeringscafé. Aan de hand van een korte casus gaan we aan de slag om een overzichtelijk plan (in een canvasvorm) te maken om een community te activeren. Samen op een verrassende wijze aan de slag met duploblokken en meer! Deze workshop wordt verzorgd door Katinka E. Pani-Harreman (Hogeschool Zuyd, in 2023 gepromoveerd op 'The place to be: Guiding the activation of a community to facilitate ageing in place').
  • Voorzorgcirkels, elkaar ondersteunen in de buurt en de uitdagingen die daarbij horen. De belangstelling voor Voorzorgcirkels neemt toe. Een Voorzorgcirkel bestaat uit een groep van 10-15 mensen die bij elkaar in de buurt wonen en elkaar passende ondersteuning bieden. Zo zijn in Almere twee voorzorgcirkels met zelfstandig wonende ouderen al enige tijd actief. Deze zijn in en door de buurt opgezet, maar krijgen ook te maken met uitdagingen als afbakenen van ondersteuning en zorg, en continuïteit. In deze interactieve bijeenkomst maak je kennis met de Voorzorgcirkels, delen we bevindingen vanuit een onderzoeksproject en gaan we samen in op de uitdagingen. Het onderzoeksproject in Almere wordt samen met de Voorzorgcirkels, GGD Flevoland en hogeschool Windesheim (inclusief Werkplaats Sociaal Domein Ouderen Flevoland en de lectoraten Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg, en Urban Innovation) vormgegeven en uitgevoerd. De workshop wordt verzorgd door Harmke Koning (community builder) en Rixt Zijlstra (lector, Lectoraat Klantperspectief Windesheim, Flevoland.
  • Ontmoetingen en creëren van nieuwe relaties voor en door ouderen en professionals. In deze workshop nemen we je mee in de wijze waarop we samen met sociale en zorg professionals de gesprekskaarten Waarde van Welzijn in Zutphen inzetten om eenzaamheid terug te dringen. De professionals die met de gesprekskaarten werken komen met ouderen in contact die ze anders niet snel zouden spreken. De methode levert inzichten op individueel- en wijkniveau over het voorkomen en doorbreken van eenzaamheid en aangrijpingspunten voor professionals om gemeenschappen in buurten of wijken te versterken. De workshop wordt verzorgd door Michelle van der Tier en Nicole Moorman, onderzoekers van de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem Nijmegen en het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit van de HAN. 
  • De dansvloer op! Intervisie in beweging. In een groep van ongeveer vijf personen, doorloop je letterlijk en figuurlijk een aantal stappen. Door elkaar te bevragen, komt de inbrenger (‘de danser’) verder en dieper met diens doel of vraag. Ook de danspartners halen er voor zichzelf nieuwe inzichten en actiepunten uit. Letty Wessels (Movisie, Utrecht) begeleidt deze sessie. 

Praktische informatie
Datum: donderdag 16 januari 2025
Tijd: 10.00 inloop, programma 10.30 - 15.00 uur
Locatie: Aristo Utrecht Lunetten